‎حرف‌های کافه‌ای

کافه بوداپست 1932 – در طول تاریخ کافه ها کارکردهای مختلف و متنوعی داشته‌اند. این سیر تغییر و تحول چه به دلایل تاریخی، سیاسی و چه دلایل فرهنگی و مذهبی در کشور ما نیز اتفاق افتاده است. از کافه‌های هابرماسی تا کافه تریاهای فانتزی، از اِشَّهلَر قهوه‌سی تا کافی‌شاپ‌های لوکس و لاکچری.

یکی از کارکردهای اصلی کافه که شاید کمترین تغییر را داشته و عموما درتاریخ پابرجا بوده، پاتوق بودن و جمع شدن گعده‌هایی برای گذران زمان و گفت‌وگو در مورد موضوعات مختلف و حتی سطحی روزمره بوده و است.

بیماری covid-19، وضعیت اقتصادی و فرهنگی موجود و فضای اینترنت چیزهایی هست که اکنون ما را در این مقام قرار داده است تا بخشی از این گفتگوها و گعده‌های کافه بوداپست را در فضای وب برگزار کنیم.

در این نوشتار که امیدوارم ادامه‌دار باشد می‌خواهم همین تحلیل‌های روزمره و سطحی از مسایل روز رو از زبان خودم بیان کنم. شاید برای ثبت در تاریخ؛ مانند بسیاری حرف‌ها و اتفاقات بیهوده و کم اهمیت دیگر که ثبت و ضبط می‌شوند.

موضوعی که برای امروز می‌خوام بگم، شرح حال این روزگار مردمانم هست. این روزها اتفاقات و جریانات کم نظیری در حال وقوع و تکرار هست. بیماری که برایمان عجیب بوده و کل جهان رو دربرگرفته. دولت‌ها و حاکمان همچون هماره‌ی تاریخ به دنبال سیاست‌های لاجرم کثیف خود هستند. و مردمی که گرفتار فسادی هستند که فرشتگان از آنان نزد خدا شکایت بردند.

پیامبر رحمت

این روزها سالروز میلاد حضرت محمد به عنوان آخرین پیام‌آور خداوند است که از جنبه‌های مختلف مذهبی و تاریخی و حتی سیاسی قابل بررسی هست. ولی چیزی که بیشتر مغفول مانده جنبه اخلاقی این بعثت است. این که خیر و شر همواره وجود داشته و جنگ بین این دو حتی به اعتقاد بسیاری از مذاهب با آمدن منجی نیز ادامه خواهد داشت.

وقتی جنگی می‌شود یا ظالمی کشته می‌شود یا مظلومی، وقتی اقدامات تروریستی با برچسب اسلام اتفاق می‌افتد نفرت و هراس ایجاد می‌شود. وقتی به شخصیت مقدسی (حداقل از طرف جمعیت بسیاری از انسان‌ها) توهین می‌شود نفرت افزایش می‌یابد. اما همه این‌ها بیشتر بُعد سیاسی دارد و کار حاکمان و تقریبا هیج ارتباطی به رسالت پیامبر ندارد. در حالیکه پیامبر اسلام گفته برای کمال مکارم اخلاق مبعوث شده ام. درونی کردن جنگ بین خیر و شر در سیره‌ی پیامبر عملی بود. یعنی تمامی انسان‌ها فارغ از هر رنگ و نژاد درستکار باشند، دزدی نکنند، دروغ نگویند، خیانت نکنند، مهربان و منطقی باشند، خیرخواه و امیدوار باشند، و … در این حالت است که بیشتر آدم‌ها با هر دین یا بی دین مسلمان هستند.

تاثیر انتخابات آمریکا بر ایران

موضوع روز بعدی انتخابات آمریکا و تاثیر آن بر وضعیت کشور است. افزایش بی‌سابقه هزینه‌ها، کاهش درآمدها، بی‌اعتمادی و ناامیدی، بی‌سر و سامانی حکومت و مردم و تقریبا بی‌صاحبی جامعه چیزی هست که در این بیش از یک سال به شدت تجربه کردیم. تقریبا میشه گفت همه غیر از کسانی که منافع سیاسی و اقتصادی آن‌ها در ادامه شرایط کنونی است به جان آمده اند و استمرار وضع موجود را غیرممکن می‌دانند.

البته بخشی از این شرایط ناشی از تحریم‌های آمریکا و سازمان‌های جهانی است و بخشی ریشه در درون کشور دارد. نکته مهمی که وجود دارد در انتخابات آمریکا چه ترامپ بماند و چه بایدن رئیس جمهور شود، اتفاق جدیدی در سیاست‌های کلی حکومت‌های آمریکا و ایران اتفاق نخواهد افتاد. اما انتخاب بایدن از لحاظ روانی شاید کمی امید را به جامعه بازگرداند برای شاید بهبود وضعیت موجود. چرا که از نظر بعضی از تحلیلگران احتمال جنگ خارجی و داخلی و فروپاشی اجتماعی کشور با تداوم حضور ترامپ و ادامه سیاست‌های حکومت ایران بیشتر ازقبل قوت خواهد گرفت. امیدوارم هر چه اتفاق می‌افتد به نفع مردم کشورم باشد و البته همراهان کافه بوداپست.

غریب در وطن

نهایتا می‌خوام از وضعیت فرهنگی مردمانمان و ارتباط همه چیز با هم سخن بگم. این که اخلاق از جامعه‌مان در حال رخت بربستن است. اینکه بیشتر کسانی که پول ندارند دزد می‌شوند. اینکه بسیاری از کسانی که پول زیاد دارند بسیاری از درآمدشان را از نوعی دزدی به دست آورده اند. اینکه هیچکس حاضر نیست کار خود را به درستی انجام دهد. چرا که فکر می‌کند در حقش ظلم شده است و با کم‌کاری و کم‌فروشی به دنبال احقاق حق خود است. اینکه افراد جامعه بسیار بیشتر از حق خودخواهند و مسئولیت ناپذیر.

اینکه فقر فساد می‌آورد. اینکه انحصار و قدرت مطلق فساد می‌آورد. در این جامعه افرادی که به اخلاق پایبندند، افراد پرتلاش و مظلوم که رسانه‌ای ندارند غریب اند. غربت در روح و جان آدمهایی مثل ما متجلی شده است و چه سخت است غریب در وطن بودن. اما ما با لشگر غم می‌جنگیم و امید را از دست نمی‌دهیم. فردای روشن‌تری در راه است چه باک اگر ما نبینیمش دیگرانش خواهند دید.

7 دیدگاه

  1. بازتاب:سنگر و قمقمه های خالی - BUDAPEST 1932 CAFE CLUB

  2. من یه ترکم و اون اشهللر قهوه سی برای من جالب بود… پرس و جو کردم و فهمیدم تو تبریز یک قهوه خانه قدیمی هست که اسمش کافه خرهاست… و فلسفه جالبی هم مشت این نام گذاری هست
    خالا فلسفه نام کذاری اسم شما اشکار میشه؟ چرا بوداپست؟ چرا 1932؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *