سیستم آموزشی کشور جوابگو نیست

در پنل «چالش‌های منابع انسانی» که در حاشیه مراسم نخستین مجمع هماهنگی بخش خصوصی برگزار شد، مدیران منابع انسانی برخی از شرکت‌‌ها و مدیرعاملین شرکت‌ها درباره چالش‌هایی که در استخدام با آن مواجه هستند صحبت کردند.تقریبا تمامی حاضرین در پنل متفق‌القول نسبت به سیستم آموزشی کشور انتقاداتی داشتند و اذعان داشتند که نیروهایشان با وجود داشتن مدارک تحصیلی، بازهم باید در شرکت‌ها مورد آموزش قرار بگیرند.

«علی قاسم خانی» مدیر ارشد بخش منابع انسانی اسنپ در این پنل تاکید کرد که جوانان امروزی در دوران آکادمیک خیلی از مسائل نظیر کار تیمی و حل مساله را فرا نمی‌گیرند. قاسم خانی باور دارد که بخش خصوصی می‌تواند بازار کار را آنالیز کند و بر اساس نیازهای بازار کار یک نقشه راهبردی طراحی کند. به گفته او اما کسانی که هم تجارت و بیزینس را درست و دقیق بشناسند و هم آدمهای فنی و تکنولوژیکی باشند، بسیار کم هستند: «این دسته از افراد در همه جای دنیا افراد خاص و کمیابی هستند.»

قاسم خانی باور دارد که کارآموزی می‌تواند به بخض خصوصی کمک کند تا نیروهای استخدامی‌اش را بر اساس سیاست‌های سازمان خود پرورش دهد و تاکید دارد که دانشگاه‌ها می‌توانند با همکاری و کمک به بخش خصوصی، این دوران کارآموزی را در همان دوران دانشگاه و بسیار بهینه‌تر برگزار کنند.

مدیر ارشد منابع انسانی اسنپ به موضوع سربازی نیز اشاره کرد و آن را به نوعی یک آفت برای جوانان تشبیه کرد و البته تاکید کرد که این موضوع یک امر حیاتی و لازم برای کشور است اما از آنسو اذعان داشت که راه و روش کنونی آن باعث شده که سربازی تبدیل به یک معضل بشود تا یک دوران کار آمد. قاسم خانی در این باره بیشتر توضیح داد:

«نمودارهای یادگیری در همه جای جهان و در هر سیستمی نشان می‌دهد که اگر بین دوران آموزش و تجربه آن آموزش یک فاصله زیاد بیفتد، همه چیز فراموش می‌شود. دوران سربازی کنونی باعث شده که کمترین بهره‌وری از هزینه‌های گزاف آموزشی که برای جوانان صورت گرفته، انجام پذیرد. گرچه اقداماتی انجام شده تا برخی شرکت‌های دانش‌بنیان و نیروهایشان بتوانند خدمت سربازی را به نوع دیگری تجربه نمایند ولی این موضوع همچنان برای خیلی از جوانان مشکل‌ساز است و باید برایش فکری کرد چرا که بسیاری از جوانان به همین علت مهاجرت می‌کنند.»

«مجید حسینی نژاد» بنیانگذار علی بابا نیز با انتقادی تند از سیستم آموزشی کشور، تاکید کرد که ۶۰ هزار میلیارد بودجه آموزش و پرورش است ولی این هزینه‌ها راه به جایی نمی‌برد.حسینی نژاد با اعلام اینکه خودش سعی کرده تا فرزندش را به این سیستم آموزشی کشور نفرستد، تاکید کرد که سیستم آموزشی کنونی بچه‌ها را در یک چارچوب و بدون خلاقیت بار می‌آورد؛ مشکلی که از دیدگاه او در بسیاری از جوانان جویای کار امروزی نیز وجود دارد.

حسینی نژاد باور دارد که بزرگ شدن بخش خصوصی با خون و درد همراه است ولی این کار باید در نهایت صورت بگیرد چرا که می‌تواند توسعه منابع انسانی را به همراه داشته باشد. او معتقد است که بخش خصوصی می‌تواند به نوعی جای سیستم آموزشی ایفاگری نقش کند و با رشد آن می‌توان شاهد خروج نیروهای متخصص داخلی بود.

«پیمان فخاریان» مدیرعامل یکتانت نیز در این نشست با ذکر این نکته که آنها و بسیاری از شرکت‌های بزرگ دیگر بخش خصوصی نظیر کافه بازار و اسنپ و… مجبور هستند که بعد از استخدام یک شخص، آن نیرو را دوباره آموزش دهند تاکید کرد که در برخی شرکت‌های بزرگ تمرکز و ترجیح بر این است که نیروی دانشگاه نرفته یا حداقل دانشگاه رفته استخدام شود:

«در برخی از شرکت‌ها ترجیح می‌دهند فردی صفر را استخدام کنند که دانشگاه نرفته باشد و یا ترم پایین دانشگاه باشد چرا که باور بر این است که این افراد را بهتر و راحت‌تر و درست‌تر می‌توان پرورش داد و آنها انگیزه بالاتری برای یادگیری دارند.»

فخاریان تاکید می‌کند که امروزه شرکت‌های استارت آپی نقش بزرگی در بازگشت مغزها و عدم مهاجرت نخبگان دارند و سعی کردند تا این افراد را با حقوق‌ها و مزایای مناسب در کشور نگه دارند تا از دانش آنها استفاده شود.

«جواد محجوب» رئیس انجمن صنفی مدیران منابع انسانی در پایان این نشست با ذکر این نکته که دو سوم شغل‌ها در آینده تغییر پیدا خواهند کرد افزود: «دیگر آن دوران که بتوان در دوران کودکی یک شغل انتخاب کرد و برای رسیدن به آن تلاش کرد گذشته است. این روزها ممکن است که یک کودک شغلی را برای آینده خود انتخاب کند اما تا رسیدن به سن بزرگسالی، رسما آن شغل نابود و یا تغییر ماهیت داده باشد. باید برای این تحولات عظیم فکر درستی کرد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *